Állatvilág
Cápa
Dinoszaurusz
Dinoszaurusz2
Dinoszaurusz3
Elefánt
Fóka
Halak
Hattyú
Háziállatok
Krokodil
Kutya
Láma
Lepkék

Macska
Madarak
Majmok
Medve
Mókus
Nagymacskák
Nyúl
Orrszarvú
Pingvin
Rozmár
Teve                                                     animalshowA (Equus caballus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló (Equus ferus). Egyes nézetek szerint a ló és a vadló egyazon faj, az Equus ferus eltérő alfajai. Ebben az esetben a ló fogalmát tágabban használhatjuk, amelybe beleértjük a vadlovat is, amelytől a háziasított alfajt a háziló névvel különböztethetjük meg (Equus ferus caballus).


           animalshow       animalshowA ma ismert ló (Equus caballus vagy Equus ferus caballus) hosszú törzsfejlődés során vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ez a törzsfejlődés több mint 60 millió évre nyúlik vissza. Az első „ősló”, az Eohippus a 75 millió évvel ezelőtt élt Condylarthrus fajok egyikéből fejlődött ki, melyek kutyánál nem voltak nagyobbak, lábaikon öt-öt ujj volt, és minden ujjukon pataszerű elszarusodott képződményt viseltek. Később a ló evolúciójában a legjelentősebb változás a láb átalakulása (az ujjak folyamatos visszafejlődésével) volt.


                              animalshow


A lófélék törzsfejlődésének lépései:

-Eohippus
– kb. 60 millió éve, a paleocén korban jelent meg.

Elülső lábain négy-négy, míg a hátsókon már csak három-három ujja volt. Ujjaikon a kutyákéhoz hasonló ujjpárnák voltak (Ezek maradéka a ló lábán látható ún. szarugesztenye vagy szarusarkantyú.) Átlagos magassága 36 cm lehetett (több különböző méretű változat is létezett. A legkisebb 25 cm, míg a legnagyobb 50 cm magas lehetett.). Élőhelyei feltételezhetően laza talajú őserdők, vízpartok és iszapos területek voltak. Fogazata alapján lombevő volt, az alacsonyabb cserjék és az aljnövényzet leveleit ehette, de már megjelentek a fűevésre való áttérés kezdeti jelei. Szőrzetének színe nem ismert, de életmódja alapján a tudósok leginkább a szarvashoz hasonló, barna, pettyes bundával képzelik el.


         animalshow


-Mesohippus és Miohippus – kb. 25-40 millió éve az oligocén korban jelentek meg.

A Mesohippus és a valamivel fejlettebb Miohippus két hasonló, és részben egymást követő időben élt ősló volt. Mind a négy lábukon három ujjuk volt, közülük a valamivel vastagabb középsőre nehezedett a legnagyobb súly. Táplálékuk kezdetben leginkább puha lombú fák és cserjék hajtásai voltak. 10-25 millió évvel ezelőtt, a miocén korban az őserdőket szavannák, sztyeppék váltották fel, amihez az állatok úgy alkalmazkodtak, hogy fogazatuk egyre inkább alkalmassá vált a fűfélék fogyasztására, valamint nyakuk megnyúlt, hogy kényelmesen elérjék a füvet. Szemük is megváltozott, a fej oldalára tolódott el, így látóterük megnőtt (bár a binokuláris látómező csökkent.), így könnyebben észrevették a közeledő ragadozókat.


                                 animalshow


-Merychippus

A Miohippus-ból alakult ki. Még mindig több ujja volt, de már a testsúly nagy része a középső ujjon volt. Lábain már pata volt.

-Pliohippus – kb. 6 millió éve jelent meg.

Az első ősló, melynek minden lábán egy ujj volt. Ujjain a mai lovakéhoz teljesen hasonló pata volt.

-Equus caballus
– kb. 1 millió évvel ezelőtt jelent meg.

Nem más mint a ma élő ló. Később több változat is kialakult.


           animalshow


A közhittel ellentétben, a zebra nem a lófélék családjába tartozik, hanem a szamarakhoz.

A ló háziasítása a korai civilizációk idején, nagyjából 4000 évvel ezelőtt, Közép-Ázsiában kezdődött (botaji kultúra), majd a mai Dél-Oroszország, illetve Mezopotámia területén folytatódott. A nomád lótartók hamarosan rájöttek, hogy a lovon szállíthatják felszerelésüket, elkezdték tehát málhás lovakként használni őket. Nyugat- és Közép-Európában kb. 700 óta, a vaskortól használják a lovat hátasállatként.


                                         animalshow   


A ló páratlanujjú patás állat. Izomzata fejlett, erős.

A lónak testéhez képest kis gyomra van, ezért figyelni kell etetésére. Túletetés esetén különböző halálos szövődményű betegségek alakulhatnak ki.

A fejformán a ló fejének oldalnézetét értjük. Ennek ismeretében következtethetünk a ló fajtájára, de csak esztétikai szempontból van jelentősége, a használhatóságot nem befolyásolja.


Egyenes fej: * a ló feje oldalról egyenes.
                    * Kosfej: konvex profilú fej.
                    * Félkosfej
.
                    * Juhfej: a fejnek domború a homlokcsontja.
                    * Ékfej: oldalról nézve rövid fej, mely a nagy 
                    rágóizom tájékán aránytalanul szélesebb, mint
                    a szájnyílásnál.
                    * Disznófej: durva, burkolt fej.
                    * Csukafej: konkáv profilú fej.


          animalshow


A ló hátát alapvetően a test többi részéhez viszonyított hossza alapján jellemezzük. Az ideális háthossz általában a hasznosítás függvénye: a lovassportokban leginkább a közepesen hosszú hát, a hidegvérű fajtáknál a rövid hát az ideális. A ló "farmotoros jármű": erejét, sebességét és teljesítményét nagyban befolyásolja a far alakja és izmoltsága. A hát és a far formája között nincs összefüggés, mindkét testtáj bármelyik formája kialakulhat egy-egy egyednél.


          animalshow


* Dinnye alakú far és előremélyedt hát: a dinnye alakú far ideális, mivel a gyors mozgást segíti. Az előremélyedt hát gyakran idősebb lovaknál jelenik meg. Hátaslovak esetében a hosszú hátizom és a hátcsigolyák fokozott terhelését vonhatja magával. Fogatlovaknál nem jelent problémát.
* Vékony törzs: a vékony törzsű ló gyakran nem megfelelő teherbírású, hiszen kevés hely van a testében a vérkeringés és légzőszervei számára.
* Vízszintes far és egyenes hát: az ilyen farral rendelkező ló ált. ugrásnál kevés erőt tud kifejteni, és gyakran egyensúlyi problémákkal küzd. Egyenes hát esetén a hát felső vonala majdnem vízszintes. Ált. csak szépséghiba.
Pontyhát: a martól lefele lejt egy kicsit a hát és a far is: az ilyen ló számárakülönösen nagy a lovas hordása, és mozgása is kötött az ideálishoz képest.

A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen vagy a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű, egész testükön. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szürke. Ezeknek is sötét a bőre, ami azonban csak az orrtájékon látszik.

* Alapszínek: fekete, pej, sárga és fakó.
* Kevert színek: deres, szürke és tarka.

A korral a lovak színe is változni szokott. A szürke lovak sötét színűnek születnek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő, és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes szürkék szőrében idős korukra sötét, általában barna pettyek jelennek meg. Az ilyen lovat legyes szürkének nevezzük. A fekete a pej és a sárga színű lovaknál is előfordul, hogy a szőrzetükben,sörényükben és farkukban ősz szálak jelennek meg.


Alapszínek:
 
Fekete:

* A fedőszőre fekete, sörényével és farkával együtt.
* Nyári fekete: a fejen, a hason és a horpaszon a szőrzet
sötétbarna, a hosszúszőrök (sörény, farok) feketék.


Pej:

*
Sima pej: a testén a szőrzet a barna különböző árnyalata,
a sörény, a farok és a lábvégek feketék.
* Világos pej: szőre világosbarna, sárgás árnyalatú.
* Sötétpej: szőre egész sötétbarna, a has alján világosabb
árnyalatú.
* Gesztenye pej: vöröses árnyalatú barna szőrzet, a
hosszúszőrök és a lábvégek feketék.


Sárga:

*
Sok árnyalata van.  A farok, a sörény lehet sötétebb vagy
világosabb.
* Májsárga: a ló színe sötét gesztenyebarna, a sörénye és a
farka szőke.
* Ezüst: a májsárga másik elnevezése.


Fakó:

* Aranyfakó: a ló világossárga fedőszörzetén elővillannak a
fehér szőrszálak.
* Egérfakó: a ló szőre sötétszürke, sörénye és farka fekete.
* Izabellafakó: aranyszínű szőr, fehér sörénnyel és
farokkal.
* Zsufafakó: sötétebb sárga fedőszőrzet mint az aranyfakónál,
fekete sörénnyel-farokkal-lábvégekkel.


Kevert színek

Deres:

* Vércsederes: sárga fedőszőrbe fehér szőrszálak keverednek.
* Pejderes:  barna fedőszőrbe fehér szőrszálak keverednek.
* Vasderes: a szürke fedőszőrzetbe fehér szőrszálak
keverednek.
* Almásderes: a fehér színű szőrön kerek szürkés foltokat
formáz a szőr színe.


Szürke
: A fehér szőrű lovakat hívják szürkének, mert csikókorukban szürkén születnek és utána világosodnak ki, de bőrük szürke marad. Az igazi fehér lovat albínónak hívják, ők fehéren születnek és bőrük rózsaszín - szemük általában csókaszem.


* Szeplős- vagy legyesszürke: világosszürke alapon sötét,
általában barna pettyes.
* Almásszürke: szőrében fekete és fehér kör alapú foltok
vannak.
* Acélszürke: a ló fekete fedőszőrzetén át elővillanak a
fehér szőrszálak.


Tarka:

* Sárgatarka: fehér szőr alapon sárga foltok.
* Feketarka: fehér szőr alapon fekete foltok.
* Párductarka: a ló fehér szőrét barna vagy fekete foltok
tarkítják.
* Pejtarka: fehér szőr alapon pej foltok.


A lovak szemszínét, ugyanúgy, mint a szőrzetükét, a pigment mennyisége határozza meg. Többségükben - mivel a bőrük sötét - barna szeműek. Előfordulnak világos szeműek is, az albínók és néha a tarka lovak esetében. Az appaloosa fajtájának pedig mindig kilátszik a szeme fehérje. Létezik az úgynevezett "csókaszem", amikor a normális szemszínhez kékes-fehéres alakzat társul.


                                   animalshow


* Barna szem: az írisz sötétbarna, az íriszt körülvevő
szemfehérje pedig csak akkor látszik ki, ha a ló ijedt vagy
valamiért haragos.
* Világos szem: lehet világoskék vagy piros. A világos szín
nem befolyásolja a ló látását. A világoskék vagy a piros
szemű lovat csókaszeműnek, illetve emberszeműnek
hívják.


A lovak patájának, vagyis a szarunak a színe összefügg a pata fölött levő szőrzet színével. A sötét szőrű lábakon a pata is sötét, palaszürke színű. A kesely lábon a pata világos, viaszsárga színű, amit viaszolt patának neveznek. Az is előfordul, hogy egy lónak különböző színű patái vannak - ezt sávolt viaszolt patának hívják. Sokak szerint, minél világosabb a pata színe, annál gyengébb, de állatorvosi tanulmányok ezt nem erősítik meg.

A ló méreteit sokféleképpen megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális méretet kapunk a megmérendő lóról.


                                                                                             animalshow


www.animalshow.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!